Tips voor het veilig bewaren van medicijnen thuis

Het bewaren van medicijnen op een veilige en effectieve manier thuis is essentieel om ervoor te zorgen dat ze hun kracht behouden en veilig zijn voor gebruik. Hier zijn enkele tips voor het veilig bewaren van medicijnen thuis:

 • Houd medicijnen uit de buurt van kinderen en huisdieren
  Medicijnen moeten buiten het bereik van kinderen en huisdieren worden bewaard. Bewaar medicijnen op een plek waar kinderen of huisdieren ze niet kunnen vinden, zoals op een hoge plank of in een afgesloten medicijnkastje. Laat nooit medicijnen rondslingeren op tafels of in lades die gemakkelijk toegankelijk zijn voor kinderen.
 • Bewaar medicijnen op de juiste temperatuur
  Sommige medicijnen moeten op een koele en droge plaats worden bewaard, terwijl andere medicijnen in de koelkast moeten worden bewaard om hun kracht te behouden. Lees de instructies op de verpakking van uw medicijn en bewaar het zoals aanbevolen.
 • Bewaar medicijnen in hun originele verpakking
  Bewaar medicijnen in hun originele verpakking om te voorkomen dat ze worden blootgesteld aan vocht of licht. Als u de instructies op de verpakking van uw medicijn kwijtraakt, bewaar deze dan op een veilige plaats zodat u deze altijd bij de hand heeft.
 • Gooi verlopen medicijnen weg
  Verlopen medicijnen kunnen gevaarlijk zijn en moeten worden weggegooid. Controleer regelmatig de medicijnkastjes en gooi verlopen medicijnen weg. Raadpleeg uw apotheker als u niet zeker weet hoe u een bepaald medicijn moet weggooien.
 • Neem medicijnen niet meer dan nodig
  Neem medicijnen niet meer dan nodig, zoals voorgeschreven door uw arts of apotheker. Het nemen van meer medicijnen dan voorgeschreven kan leiden tot bijwerkingen of zelfs vergiftiging. Als u denkt dat u te veel medicijnen heeft ingenomen, neem dan onmiddellijk contact op met uw arts of bel het nationale vergiftigingscentrum.

Conclusie

Het veilig bewaren van medicijnen thuis is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat ze hun kracht behouden en veilig zijn voor gebruik. Houd medicijnen buiten het bereik van kinderen en huisdieren, bewaar ze op de juiste temperatuur, bewaar ze in hun originele verpakking, gooi verlopen medicijnen weg en neem medicijnen niet meer dan voorgeschreven. Raadpleeg uw apotheker als u vragen heeft over hoe u uw medicijnen thuis veilig kunt bewaren.